► GEEN AANBETALING  EIGEN ONTWERPEN      KORTE LIJNEN, SNELLE REACTIE'S
10 JAAR GARANTIE OPLOSSINGSGERICHT  GROOTSTE COLLECTIE
► NEDERLANDS FABRIKAAT SINDS 1995 UW SPECIALIST  UNIEKE SYSTEMEN EN ONTWERPEN

Wat u moet weten voordat u een hooglaag bed aanschaft

Home > Wat moet u weten over een hoog laag bed voordat u deze aanschaft
LEES WAT ANDEREN OVER ONS SCHRIJVEN

Leefcomfort BV

Drs. W. van Royenstraat 1b
3871 AN Hoevelaken
Tel:. 033-489 33 89
E-mail: info@leefcomfort.nl
KvK nr. 85987069

KOM NAAR HOEVELAKEN
1. De grootste showroom
2. Met de meeste keuze

3. Eigen productie
4. Geen aanbetaling
5. Voor zorg en particulier
6. Uitsluitend goedgekeurde bedden

Openingstijden showroom:

Maandag: qq Alleen op afspraak.
Dinsdag: qqq 10:00 tot 17:00 uur.
Woensdag: q Alleen op afspraak.
Donderdag: q10:00 tot 17:00 uur.
Vrijdag: qqqq10:00 tot 17:00 uur.
Zaterdag: qq 10:00 tot 16:00 uur.
's Avonds: op afspraak geopend.
Zondag en feestdagen: altijd gesloten.  
LET OP! BEZOEK OP AFSPRAAK
GAAT ALTIJD VOOR

Gratis en vrijblijvend geven wij u graag advies met betrekking tot aanschaf van een hooglaagbed.
Of u nu het bed wel of niet bij ons koopt (wij leveren u graag het juiste bed daar niet van) vinden wij het belangrijk dat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Wij zien te vaak dat een bedrijf iemand een hooglaagboxspring verkoopt die absoluut niet geschikt is voor die persoon en/of dat er geen zorg verleent wordt zolang men dit bed heeft. Er is bijna geen enkele hooglaagboxspring die volgens de vereiste normen gecertificeerd is. Om dit soort ellende te voorkomen kunt u zich gratis en vrijblijvend laten informeren.

Hoog laag bed kopen? Dit moet u weten voordat u deze aanschaft.

Voordat u een hoog laag bed aanschaft is het goed om goed op de hoogte te zijn omtrent wat u kunt verwachten en wat niet. Ook is het belangrijk om te weten aan welke eisen een hoog laag bed moet voldoen. Dat vertellen we u graag allemaal op deze pagina.

Om met het laatste te beginnen: zorg er altijd voor dat het om een gecertificeerd verpleegbed gaat. Indien u geen gecertificeerd hoog laag bed hebt, loopt u een grote kans dat de zorgverstrekker of zorgverlener, die meestal vroeg of laat bij u aan bed gaat komen, uw ziekenhuisbed afkeurt als verpleegbed met hoog laag functie. Dus, dan kan je letterlijk spreken over weggegooid geld. Wij maken maandelijks mee dat mensen ons bellen omdat ze zich ergens iets hebben laten aansmeren (veelal ook nog eens voor bedragen ver boven de € 10.000,- en bij sommige zelfs wel € 23.000,- en waar de zorg nu niet meer mogelijk is en vaak zelfs geweigerd is.

Wat is dan een gecertificeerd hoog laag bed?

Een gecertificeerd hoog laag bed is NIET alleen een bed wat volledig in hoogte versteld kan worden!
Dit wordt vaak beweert maar dit is pertinent niet waar, het is gewoon een in hoogte verstelbaar bed en dat heeft niets met zorg te maken.
Een hoog laag bed is een gecertificeerd bed wat aan alle eisen die door de (thuis)zorg gesteld worden, voldoet.
En ja, dit bed kan ook omhoog maar er zijn veel meer voorzieningen aan een hoog laag bed dan alleen maar omhoog.
Ook wordt er vaak beweert dat "het bed aan alle ARBO eisen voldoet om zorg aan bed te verlenen".
Natuurlijk spelen ARBO eisen een rol maar het gegeven dat het bed op ARBO hoogte ingesteld kan worden heeft bijzonder weinig met de geschiktheid (de certificering) van het bed te maken.

In eerste plaats gaat het bij de certificering om uw veiligheid en de veiligheid van de verzorgende.
Dit houd dus in dat er (gedeelde)zijbeveiliging moet zijn, dat er de mogelijkheid voor een optrekhulp (Papegaai) aan het bedframe geïntegreerd moet zijn (het liefst aan beide zijden van het bed).
Het bed moet aan beide zijden van matrasremmen zijn voorzien, anti- slip onder het matras kan en mag geen matrasremmen vervangen.
De hoofd- en voetborden moeten zo hoog zijn dat het matras er niet aan de boven- of onderzijde af kan glijden, of er moeten deugdelijke matrasremmen zijn aangebracht.
Het frame van het bed moet gemakkelijk toegankelijk zijn om dit grondig te kunnen reinigen zodat zich daar geen bacteriën kunnen nestelen.
Het bed moet aan de onderzijde genoeg ruimte voor een tillift hebben (minimaal 13,5 cm)
Het bed moet tot minimaal 70 cm. hoog kunnen, deze maat samen met de dikte van een matras zorgt voor een goede (ARBO) werkhoogte.
De ligvlakhoogte van het hooglaag systeem mag ook niet te hoog zijn een maat tussen de 20 cm. en 40 cm. is toegestaan, hoger zeker niet.
Dan gelden er natuurlijk ook specifieke eisen op het gebied van de elektrische voorzieningen, vooral qua veiligheid zijn dit erg strenge eisen.
Ook moet de handbediening vergrendeld kunnen worden zodat er geen ongewenst gebruik van kan worden gemaakt.
Het bed moet ook geheel verrijdbaar of uitrijdbaar zijn, zodat in het geval van zorg aan bed er vanaf beide kanten zorg verleent kan worden.
Uiteraard moeten de wielen ook geremd zijn, dit kan zelfs met een centrale rem voorziening.

Heeft u ooit weleens een boxspring in een verpleeg- verzorging- of ziekenhuis gezien?

Er worden inmiddels door allerlei bedrijven "hooglaag" boxspring bedden aangeboden. Vaak ook nog onder het mom van een toekomstbestendig of levensloopbestendig bed. Echter voldoen deze op geen enkele wijze als er zorg verleent moet gaan worden. Het grote risico dat hierbij gelopen wordt is dat de klant een (zeer) dure aanschaf doet en denkt dat hij of zij een bed koopt dat ook toegerust is voor de zorg. Totdat er bijvoorbeeld daadwerkelijk thuiszorg nodig is en het bed wordt afgekeurd.

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment met wereldwijd gecertificeerde* hoog laag bedden.

*gecertificeerd houd in dat het bed door en voor de zorg is goedgekeurd. Dit wordt vastgelegd in wereldwijd afgesproken ISO certificaten die vooral betrekking hebben op ARBO wetgeving en veiligheid voor de gebruik(st)er en voor de zorgverlener. U krijgt deze certificering altijd meegeleverd bij een bij ons aangeschaft hooglaag bed.
Wilt u rechtstreeks contact dan kunt u ons bellen op +31 33 489 33 89 .
Mailen kan natuurlijk ook via deze link

Helaas zijn er een aantal bedrijven actief die pretenderen een zorgbed of hooglaag bed te kunnen leveren. Hierbij geven sommige een door henzelf opgestelde conformiteitsverklaring af. Ook zijn er bedrijven die met een CE- Markering schermen. Al deze uitingen zijn sowieso vereist door de wetgever en gelden altijd al voor alle apparaten. Dit heeft niets met de certificering van een zorgbed te maken en voldoen zeker niet aan de gestelde eisen.

Zijbeveiliging

Een goed hooglaag bed heeft in ieder geval een zijbeveiliging (dit is ook verplicht voor de certificering) die voldoet aan de certificering eisen. Dit is dus niet één of ander scharnierend hekje of een hekje wat onder het matras wordt geschoven.

Goedkopere hooglaag bedden zijn voorzien van de zogenaamde doorlopende zijbeveiliging. Het mooiste en veruit ook het gemakkelijkst is gedeelde zijbeveiliging. Hiermee kunt u erg gemakkelijk in- en uit bed komen waarbij het hoog laag systeem u desgewenst helpt om te gaan staan.

Nog idealer is het wanneer het bed ook een erg lage stand kent waardoor het in- en uit bed gaan nog veel gemakkelijker gaat, zeker als u een rolstoel gebruiker bent.
Zijbeveiliging is slechts 1 van de honderden eisen waaraan een goedgekeurd hooglaag bed moet voldoen.
Hieronder ziet u een voorbeeld van de gedeelde zijbeveiligingen zoals wij deze op veel van onze bedden toepassen.

Kan ik bepalen wat ik in en aan het hoog laag bed wil?

Mensen hebben vaak diverse wensen waaraan het hoog laag bed moet voldoen, maar een verpleegbed is in eerste instantie bedoeld voor de mensen rond het bed en niet voor diegene die het bed gebruikt. Vandaar dat een hoog laag bed gecertificeerd moet zijn. Bij een hooglaag bed gaat het vooral om veiligheid voor u en voor de mensen rondom het bed. Ook moet een hoog laag bed voldoen aan de eisen die belangrijk zijn voor de verpleging, zoals de juiste werkhoogte, dat het gemakkelijk en goed reinigbaar is, bevestigingspunt(en) voor een optrekhulp (papegaai), katheter zak houder, een lamp etc. Daarnaast zijn de juiste en bepaalde standen voor de benen of het bovenlichaam gedeelte belangrijk, om bijvoorbeeld meer en gemakkelijk te kunnen ademen.

Erg langzaamaan is er steeds iets meer keuze voor de consument, maar dit stelt nog steeds niet zoveel voor. Bij veel merken kunt u helemaal niets kiezen en bij de betere maar ook duurdere merken is er wat keuze in houtkleur en vaak ook in het hoofd- en voetbordmodel.

Als er een hoog laag bed met certificaat besteld moet worden, dan spreek je bij de betere bedden toch al snel over 8 weken. Er zijn maar weinig bedrijven die ook maar iets op voorraad hebben staan. Leefcomfort heeft een voorraad van bijna al onze merken, maar uiteraard niet in iedere kleur of ieder model hoofd- en voetbord.

Verspil uw geld niet en koop hoe dan ook een gecertificeerd bed

Er bestaan honderden typen verpleegbedden die wel gecertificeerd zijn, zodat het echt niet nodig is om zo’n grote miskoop te doen. De laatste jaren worden er steeds meer bedden verkocht met een hoog laag functie, vaak in de vorm van een boxspring en eigenlijk altijd met het verhaal dat u een bed voor de toekomst koopt. De hoog laag functie garandeert immers deze bewering, maar niets is minder waar.

Nep hoog laag bedden

Deze “namaak” hoog laag bedden voldoen niet aan deze eisen en daarom worden deze bedden vaak terecht geweigerd door de zorgverstrekker.

Voorbeeld van een niet gecertificeerd hoog laag systeem.

Waarom is er zo weinig te kiezen?

De fabrikanten van verpleegbedden of ziekenhuisbedden produceren deze op bestelling en altijd in grote aantallen. Meestal is er geen of zeer weinig keuze in verschillende ombouwen of kleuren. Leefcomfort heeft vanaf dat zij zijn begonnen met hoog laag bedden te verkopen zich ingezet om deze bedden wat huiselijker te krijgen en in de loop der jaren hebben wij al grote stappen gemaakt op dit gebied. Zo is Leefcomfort ook de “uitvinder” van het tweepersoons hoog laag bed met aan beide zijden een gecertificeerd hoog laag systeem of aan één zijde het hoog laag systeem en de andere zijde een vast bed. Ook de boxspringlook uitvoeringen met een gecertificeerd hoog laag systeem compleet met alle mogelijkheden zijn door Leefcomfort ontworpen.

King Richard tweepersoons hoog laag bed inclusief gedeelde zijbeveiliging.

Waarom is het ene bed veel duurder dan het andere hoog laag bed?

Bij de duurdere bedden wordt er veelal gebruik gemaakt van andere hefsystemen waarvan het schaarsysteem het sterkste systeem is, en het systeem waarbij het bed via 4 poten omhoog beweegt het meest fraaie systeem. Ook vindt u bij de duurdere versies de hierboven beschreven virtuele draaipunten als scharnierpunten voor de bewegende delen van de 4 lig vlakken. Een anti-Trendelenburg stand is op deze groep bedden veelal ook aanwezig en deze stand is pure verwennerij. Het bed komt dan in een soort relaxfauteuil-stand waardoor bepaalde gedeelten van uw lichaam veel minder belast worden. Een geweldige stand om te converseren, televisie te kijken, een boek te lezen of wat werkzaamheden te verrichten. Bij die bedden waar men de virtuele draaipunten echt goed berekend heeft krijgt u in deze stand ook een zeer goede ondersteuning in de onderrug.

Welke breedtematen bestaan er?

De standaard ligbreedte voor een hoog laag bed is 90 cm. Leefcomfort biedt u al hooglaag bedden vanaf 70 cm breed tot en met 140 cm breedte. De twijfelaar maat 120 breed wordt veel gevraagd. Dit is ook de maximale breedte om zorg te ontvangen. De zorgverlener kan hierbij nog aan beide kanten de gewenste zorg verlenen.

Wat is de beste liglengte?

De standaard liglengte is 200 cm, maar als u genoeg ruimte in uw kamer hebt adviseren wij om een ligvlak te kiezen van minimaal 210 cm lang. Nog beter is een ligvlak van 220 cm lang. Bij een hoog laag bed worden de fowler-stand (de verstelling van de benen) en het hoofdgedeelte namelijk veel vaker gebruikt dan in een normaal bed. Zodra men deze verstelmogelijkheden gaat gebruiken verplaatst uw lichaam iets naar voren, waardoor een bed al gauw aan de korte kant is.

En kunnen alle matrassen op een hoog laag bed?

Meestal gaat op een hoog laag bed met een standaard ligvlak van 90 x 200 cm een 85 cm brede en 195 cm lange matras. Deze maten zijn per fabrikant verschillend. Deze afwijkende maten zijn er omdat een verpleegbed aan beide zijden matrasremmen heeft en zodoende een 90 cm breed matras met het beddengoed hier heel strak tussen zou moeten worden geperst. Houd er dus rekening mee dat u bij aanschaf hoogstwaarschijnlijk ook een nieuwe matras moet kopen of dat u zich in ieder geval hierover laat voorlichten.

Bekijk ons ruime aanbod hoog laag bedden

Nu u voldoende informatie heeft over de hoog laag bedden, kunt u zich gaan oriënteren op de aanschaf. Bekijk daarom onze uitgebreide collectie hoog laag bedden online, of kom langs in onze grote showroom om de bedden te bekijken en te testen. Bespreek uw vragen en wensen gerust met onze experts, zodat we het meest geschikte bed voor u kunnen vinden dat het beste bij uw wensen aansluit.


© 2022 Leefcomfort. Alle rechten voorbehouden. Gerealiseerd door NIKU Solutions